Pinot Grigio

Pinot Grigio is eigenlijk de Italiaanse vertaling van Pinot Gris. Het is een druif die eigenlijk al vrij lang bestaat, maar sinds de laatste jaren is herontdekt. De wijnen van de Pinot Grigio druif passen goed bij exotische gerechten met een pittig of pikant accent.

Navigeer direct naar de volgende onderwerpen die in dit blogbericht uitgebreid worden beschreven:

Pinot Grigio of Pinot Gris

Pinot Grigio en Pinot Gris zijn eigenlijk hetzelfde, alleen heeft de druifsoort meerdere namen. Het taalgebied is bepalend geweest voor de verschillende namen. De traditionele Pinot Gris wordt voornamelijk in de Franse regio’s Alsace, Elzas en Bourgogne verbouwd. Pinot Grigio heeft haar naam te danken aan het Italiaanse grondgebied. De herontdekte Pinot Grigio wordt vooral verbouwd in de Italiaanse regio’s Friuli – Venezia Giulia, Veneto, Trentino – Zuid-Tirol en Lombardije.

Friuli – Venezia-Giulia

Veneto

Trentino – Zuid-Tirol

Lombardije

 

Het grootste verschil tussen de twee benamingen is het grondgebied. De bodem van de verschillende wijnregio’s zorgt namelijk voor andere smaken, aroma’s en kleuren van de wijn.

De vrij hippe Pinot Grigio groeit in populariteit, waardoor Pinot Gris ook steeds beter op de kaart komt te staan. Vooral in Europa en in Australië doen deze druivensoorten het erg goed.

Pinot Grigio zoet of droog

Veel mensen zijn benieuwd naar Pinot Grigio en vragen vrijwel direct of de wijnen van deze druivensoort zoet of droog zijn. Het antwoord is als volgt: “Pinot Grigio zorgt voor droge en zoete wijnen”. Dit houdt in dat er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden op deze vraag.

De diversiteit van Pinot Grigio wijnen is groot, dit wordt later in dit artikel uitgebreid uitgelegd. De enige richtlijn bij het bepalen of een Pinot Grigio wijn zoet of droog zal zijn is de oogsttijd. Als de druiven laat worden geoogst, dan bevatten de vruchten veel suikers. Dit resulteert in wat zoetere wijnen. Worden de druiven vroeg geoogst, dan bevat het vruchtvlees van de druif relatief minder suikers. Dit zorgt weer voor drogere wijnen.

Pinot Grigio wijnen zijn meestal niet onwijs zoet, tenzij de wijnproducent extra handelingen verricht tijdens het productieproces om de wijn heel zoet te maken. Over het algemeen gebeurt dit bijna niet. Het zoetje in de wijn is dus altijd heel subtiel en niet overheersend.

Een leuke richtlijn bij het kiezen van een lekkere Pinot Grigio wijn is als volgt: Italiaanse Pinot Grigio wijnen zijn gemiddeld gezien iets droger en frisser dan bijvoorbeeld Pinot Grigio wijnen uit de Elzas. Ook dit wordt later nog uitgebreid aan bod.

Smaken en aroma’s van Pinot Grigio

Pinot Grigio kan net als Pinot Gris omschreven worden als het witte broertje van de Pinot Noir en het neefje van de Chardonnay. Oftewel, een mooie mix van twee mooie en populaire druivenrassen.

Pinot Grigio smaak

Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen licht, slank en droog, maar dit hoeft niet overal het geval te zijn. Er komen namelijk ook licht zoete en erg verfrissende wijnen van de Pinot Grigio druif. Pinot Grigio heeft gewoon een hele grote diversiteit aan smaken en aroma’s. Het is eigenlijk zo divers dat er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden op de vraag: “Wat is de smaak van Pinot Grigio“. Het antwoord is licht, slank en droog, maar dit kan beter gezien worden als een soort gemiddelde van alle Pinot Grigio wijnen uit Italië, dus eigenlijk wat het meest wordt geproduceerd.

Pinot Grigio aroma

Pinot Grigio staat bekend als een wijn met fruitige aroma’s, zoals limoen, citroen, appel, peer en nectarine, maar bevat ook bloemige en kruidige nuances van jasmijn en wilde rozen. Kortom, wijnen van Pinot Grigio druiven hebben licht frisse aroma’s met een beetje kruidigheid.

Smaken en aroma’s van Pinot Gris

Pinot Gris heeft een iets andere smaak dan Pinot Grigio. De smaken en aroma’s van Pinot Gris wijnen hebben iets meer pit. In tegenstelling tot Pinot Grigio hebben Pinot Gris wijnen een iets voller karakter, zowel qua smaak als qua aroma’s. Dit artikel gaat natuurlijk vooral om Pinot Grigio, maar toch is het ook leuk en interessant om Pinot Gris te leren kennen. Daarom wordt er in de aankomende onderwerpen meer aandacht besteed aan Pinot Gris.

Pinot Gris smaak

Pinot Gris wijnen zijn over het algemeen meer mollig, zwoel en lichtzoet, maar ook dit is niet overal het geval. Een feit is wel dat de Pinot Gris wijnen vooral aromatische en smaakvolle kenmerken hebben die voornamelijk in de wijnen uit de Elzas goed te herkennen zijn. Pinot Gris wijnen zijn ook in verschillende smaakstijlen te verkregen. Van droog tot zoet, van strak tot fluweelzacht, het kan allemaal bij de wijnen van Pinot Gris.

Pinot Gris aroma

Pinot Gris staat bekend als een wijn met pittige aroma’s van nectarine, mandarijn, sinaasappel en andere tropische vruchten. Daarbij hebben de aroma’s van Pinot Gris net als de Pinot Grigio druif ook een bloemig en kruidig karakter met zo nu en dan een rokerige toon van rauwe ham.

Het verschil tussen Pinot Grigio en Pinot Gris

Zoals al is beschreven, Pinot Grigio en Pinot Gris zijn eigenlijk hetzelfde. Dus het gaat om dezelfde druivensoort. Het grondgebied, waar de druiven worden verbouwd, bepaald het verschil tussen de twee benamingen. De meer uitgesproken smaken en aroma’s van de Pinot Gris druif worden veroorzaakt door de bodem en het klimaat in bijvoorbeeld de Elzas. Het lichtere en frisse karakter van Pinot Grigio druif wordt gecreëerd door de ondergrond en het klimaat in Noord-Italië.

De diversiteit van Pinot Grigio en Pinot Gris

Pinot Grigio heeft geen eenduidige smaak. Andere witte wijn druivenrassen hebben wel duidelijke smaken en aroma’s, bijvoorbeeld Riesling en Moscato. Pinot Grigio is een veelzijdige druifsoort. De vrucht van dit ras kan laat geoogst worden, maar ook vroeg. De bodem en het klimaat is voor iedere druivensoort bepalend voor de smaak, aroma en kleur van een wijn, maar bij Pinot Grigio is dit heel erg bepalend. Pinot Grigio wordt ook in heel veel andere landen verbouwd en elke land heeft weer een eigen soort Pinot Grigio of Pinot Gris. Kortom, Pinot Grigio is ontzettend verschillend van wijn tot wijn, van land tot land, van bodem tot bodem en van klimaat tot klimaat.

De complexiteit van Pinot Grigio en Pinot Gris voor sommeliers

Bij de sommelier opleiding bestaat één van de examens uit een wijnproef sessie. Hierin moeten verschillende wijnen blind worden geproefd. De toekomstig sommeliers moeten vervolgens raden welke wijnen zij voorgelegd krijgen. Niet veel mensen slagen erin om Pinot Grigio of Pinot Gris goed te herkennen aan de karakteristieke eigenschappen. Dit komt enerzijds omdat er zoveel verschillende wijnen zijn en iedere wijn zijn eigen karakteristieke eigenschappen bevat en anderzijds worden karakteristieke eigenschappen niet meteen herkend vanwege de kleine verschillen tussen de verschillende karakteristieke eigenschappen.

Gerechten en ingrediënten bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Pinot Grigio en Pinot Gris worden beide gezien als hele goede begeleiders van de oosterse keuken.

Pinot Grigio gerechten

Pinot Grigio is vooral geschikt voor lichtere en minder pittige gerechten uit de Japanse en Thaise keuken. Dit is vrij logisch te verklaren, want Pinot Grigio wijnen zijn zelf relatief licht van smaak, tenminste lichter van smaak dan Pinot Gris wijnen uit de Elzas. Mede dankzij dat lichtere karakter van Pinot Grigio sluiten de wijnen goed aan bij de beschreven gerechten.

Japanse gerechten bij Pinot Grigio

Thaise gerechten bij Pinot Grigio

Pinot Gris gerechten

Pinot Gris past beter bij de Chinese en Indiase keuken. Pittige, pikante en zoetzure gerechten passen goed bij een Pinot Gris wijn. Het lichte zoetje in deze wijn is een mooie tegenhanger van de exotische aroma’s en pittige pepers. Ingrediënten, zoals gember en kokos, kunnen goed aansluiten bij deze wijn. Over het algemeen is dit vrij uniek, want niet veel andere wijnen zijn goed te combineren met smaken als gember en kokos.

Chinese gerechten bij Pinot Gris

Indiase gerechten bij Pinot Gris

Pinot Grigio en Pinot Gris ingrediënten

Dat Pinot Grigio bij Japans en Thais eten past en Pinot Gris goed aansluit bij Chinees en Indiaas eten is nu duidelijk, maar dit is niet het enige eten dat goed past bij Pinot Grigio en Pinot Gris. Er zijn nog veel meer ingrediënten die goed gecombineerd kunnen worden met een Pinot Grigio of Pinot Gris. Hieronder staan alle geschikte ingrediënten per categorie ingedeeld.

Vlees bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Vooral wit vlees, namelijk kip en kalkoen. Gekruid vlees is ook erg goed te combineren, namelijk varkensvlees en eend.

Vis bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Vissoorten, zoals zeebaars, baars, forel, kabeljauw, roodbaars, heilbot en snapper. Schelpdieren, zoals mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen passen ook goed bij Pinot Grigio.

Kruiden bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Kruiden, zoals peterselie, munt, dragon, tijm, venkel en bieslook. Deze kruiden kunnen in een gerecht worden verwerkt.

Specerijen bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Specerijen, zoals koriander, venkel, kurkuma, saffraan, gember, kaneel en kruidnagel. Deze specerijen kunnen aan een gerecht worden toegevoegd.

Kaas bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Semi-zachte tot stevige koemelk en schapenmelk kazen zijn geschikt, bijvoorbeeld, Gruyère, Münster en Grana Padano.

Groente bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Groente, zoals komkomeer, gele pompoen, selderij, ui, boerenkool, groene appel, groene meloen, witte bonen, bloemkool en broccoli.

Salades bij Pinot Grigio en Pinot Gris

Salades, zoals ijsberg, rucola en veldsla. Een kleine tip: gebruik voor salades sjalot, knoflook en gember als extra toevoeging naast de sla.

De kleur van Pinot Grigio en Pinot Gris

Pinot Grigio trossen en ook Pinot Gris trossen zijn compact en de bladeren van de druivenplant hebben diepe inkepingen. De kleur van de druiven varieert van grijs blauw tot roze bruin. Deze verschillende tinten komen vaak voor in één tros.

Pinot Grigio kleur

Pinot Grigio wijnen uit Noord-Italië hebben een hele lichte kleur en daarbij zijn de wijnen soms bijna transparant. Op de afbeelding is te zien hoe dit er ongeveer eruit ziet. Daarbij wordt er ook een Pinot Grigio druiventros weergegeven. Dit is overigens wel een tros met allemaal druiven die vrijwel dezelfde kleur hebben. Zoals al is beschreven, dit kan af en toe nog wel eens anders zijn. Aan de afbeelding is wel te zien dat een Pinot Grigio wijn een lichtere kleur heeft dan een Pinot Gris wijn, welke in de volgende alinea wordt besproken.

Pinot Gris kleur

Pinot Gris wijnen uit de Elzas hebben een volle lichtgele kleur. De afbeelding laat ook een Pinot Gris wijn zijn. De wijn is iets donkerder als een Pinot Grigio wijn.

De oorsprong van Pinot Grigio

Het is niet helemaal zeker waar Pinot Grigio druiven vandaan komen, maar waarschijnlijk is het Bourgogne in Frankrijk. De druif wordt, zoals in het begin van dit artikel is al is beschreven, nu veel verbouwd in de Elzas en in Noord-Italië. Toch wordt de druif ook in andere landen veel gebruikt, zoals in Duitsland, Oosterrijk, Hongarije en Roemenië. In Duitsland en Oosterlijk heeft Pinot Grigio de naam Grauburgunder. Tegenwoordig wordt Pinot Grigio ook in Nieuw-Zeeland, Australië en Slovenië verbouwd. Frankrijk en Italië hebben de druif populair gemaakt, voornamelijk de Italiaanse Pinot Grigio doet het goed bij het grote publiek. Toch worden er tegenwoordig ook goede en boeiende wijnen gemaakt in Nieuw-Zeeland, Australië, Slovenië en Roemenië.

De productie van Pinot Grigio

Pinot Grigio druiven groeien uitstekend in koele gebieden. Toch gaat dit niet altijd zonder problemen. Zoals al eerder aan bod is gekomen, Pinot Grigio of Pinot Gris druiven zijn erg compact. Dit maakt de druiven kwetsbaar voor rotting, vooral als regenwater gevangen blijft tussen de vruchten. Telers vrezen daarom voor regenbuien in het najaar. Dit heeft als gevolg dat sommige telers de druiven vroeg gaan plukken. Vooral in Italië wordt dit vaak gedaan. Dit heeft als gevolg dat de druiven minder suikers bevatten. Minder suikers resulteert weer in een frisse smaak en lichte kleur.

Dit verklaart ook het verschil tussen Pinot Gris en Pinot Grigio. Pinot Gris wordt in heel veel gevallen aan het eind van het oogstseizoen geplukt. Hierdoor heeft de druif een hoog suikergehalte. De wijn krijgt daardoor een zoetje in de smaak en de kleur wordt donkerder dan een Pinot Grigio wijn.

Pinot Grigio in combinatie met andere druivenrassen

Als laatste is het belangrijk om te weten dat Pinot Grigio en Pinot Gris vooral voorkomen als monocépage of varietal wine. Dit wil zeggen dat de wijn gemaakt wordt van één druivenras. Op het etiket zal vaak de naam van de druif en de bijbehorende herkomst staan. Pinot grigio en Pinot Gris kunnen overigens wel aan andere druivenrassen worden toegevoegd, bijvoorbeeld Chardonnay of Riesling. Bij Chardonnay kan Pinot grigio worden toegevoegd, omdat dit de wijn meer aromatischer maakt. Bij Riesling kan Pinot Grigio worden toegevoegd, omdat dit de wijn een zachtere smaak en structuur geeft.

Blog categorieën

Recente berichten